Sprankelende vormen, trendy tinten en natuurlijk dat legendarische uithoudingsvermogen: Chrysant is met recht de onbetwiste gangmaker van oktober. Geen andere snijbloem biedt zoveel keuze, van sprankelende sterretjes en volumineuze troschrysanten tot vrolijke pompons en spectaculaire solisten met een doorsnee van soms wel tien centimeter.
Mooi voor klassieke herfstboeketten, maar eveneens ideaal materiaal voor moderne arrangementen in de trendkleuren oker, roze, lila, bruin en geel. Want ook grenzen verleggen kan Chrysant héél goed.
Herkomst
Al in de 15e eeuw voor Christus werden chrysanten in China geteeld als bloeiend kruid. Ze werden daar gezien als een verheven plant met bijzondere krachten. Zo bijzonder, dat alleen edelen toestemming kregen om ze in hun tuinen te planten. Chrysanten zijn daarom ook terug te vinden op het mooiste Chinese porselein, geschilderd in de verfijnde Aziatische stijl. In Japan is de bloem zo mogelijk nog prominenter aanwezig als nationaal symbool en in de vorm van de keizerlijke Chrysantentroon. Door de troonwissel – keizer Akihito deed eerder dit jaar een stapje terug voor zijn zoon Naruhito - zijn chrysanten dit jaar extra relevant.
Keuze assortiment
Aangeboden worden troschrysant (meerdere bloemen per steel), pluischrysant (een bloem per steel) en Santini (maximale bloemdiameter 40 mm, steellengte 55 cm). Bij de bloemvormen kennen we enkelbloemig, gevuld- , anemoon- , spider- en pompon. Het assortiment bestaat uit meer dan 400 variëteiten, zodat er ruime keuze is om najaar 2019 verrassend in te vangen.
Verzorgingstips voor consumenten
- Snij de stelen schuin af en haal de onderste bladeren weg zodat die niet in het water hangen.
- Schik Chrysant in een schone vaas met vers water en wat snijbloemenvoedsel.
- Zet de vaas liever niet in de volle zon, in de buurt van een fruitschaal of in de buurt van de verwarming.
- Chrysant na een week nogmaals schuin afsnijden en trakteren op schoon water met plantenvoeding helpt er nog langer plezier van te hebben.