Moestuintips mei
Voor elke tuinier begint nu een spannende periode. Alle planten die je afgelopen maanden hebt verzorgd, vertrouw je vanaf mei een plekje toe in de moestuin of op je terras en balkonnetje. Met deze 10 tips groeien je plantjes als nooit tevoren.
IJsheilingen
Al jaren is 15 mei een symbolische datum. Het is hét moment om je vorstgevoelige planten naar buiten te brengen. De schrik om je jonge plantjes aan nachtvorst te verliezen, smelt als sneeuw voor de zon. Toch is tuinieren geen exacte wetenschap. De natuur laat zich niet de les lezen. Elk jaar is anders.
Als het toch nog gaat vriezen...
Zekerheid met het weer heb je nooit. Voorspelt de weerman- of vrouw op het laatste moment nog nachtvorst, geef de planten dan wat extra bescherming. Houd het vliesdoek tot half mei bij de hand. Ook piepschuimbakjes zijn erg handig om over je planten heen te zetten.
Grond voorbereiden
Voorzie de grond in mei nog van wat extra’s. Met een flinke portie compost maak je de bodem opnieuw luchtig. Meng meteen ook wat bodemverbeteraar voor groenten en kruiden in het plantgat, dat zorgt voor een goede wortelgroei en -ontwikkeling. Kort daarna kun je nog wat organische meststof tussen je planten strooien. Dergelijke meststof heeft de eigenschap traag door de plant te worden opgenomen, dus je planten kunnen er uiteindelijk langer van genieten.
Basisgereedschap
Een goede set basisgereedschap bestaat uit een woelvork, spade voor als je flink moet graven, een hark, schoffel en plantschepje. Je kunt dat lijstje aanvullen met een leuke gieter, een paar stevige handschoenen voor het vuile werk en een oogstmandje, dat je later kunt gebruiken om de gewassen die je kweekt mee binnen te halen.
Planten in mei
Vanaf mei kun je onder andere tomaten, pepers, paprika's, aubergines, komkommers en zelfs courgettes en pompoenen planten. En nog heel veel anderen: artisjok. Augurk, bietjes, boerenkool, bonen, kardoen , koolrabi, maïs, palmkool, patisson, prei, sla, snijbiet, spinazie, spruiten, witte kool en wortelen.
Onkruid wieden
Ook in mei en juni moet je blijven wieden om het vervelende onkruid de baas te blijven. Onkruid heeft de eigenschap als tussengastheer voor schimmels en belagers op te treden. Je kunt het met de hand verwijderen, met de schoffel aanpakken of een bodembedekker aanbrengen op basis van de bast van kokosnoten.
Plantjes planten
Elke plant heeft een andere behoefte, maar meestal plant je ze even diep als toen ze in het potje groeiden. Je stopt ze dus tot net aan het grondoppervlak in de grond. Tomaten kun je dan weer dieper planten, tot net aan de eerste bladeren. Sla plant je juist weer iets hoger, om schimmels en rot in het hart van de plant te voorkomen.
Water geef je 's avonds
Bij het planten geef je water in het plantgat of laat je de plant vooraf een halfuurtje water zuigen in een emmer of schaaltje. De ervaring leert dat ’s avonds gieten het best werkt, omdat de zon dan minder intens schijnt en de kans op verbranding uitgesloten is. Dat stelt de plant ook in staat om te herstellen van een warme dag.
Gaten opvullen
Door afwisselend te zaaien of planten, komen al snel plekjes vrij. Gaten die je gerust kunt opvullen met nieuwe planten. Ga daarbij doordacht te werk. Je hoeft jezelf maar één vraag te stellen: hoe groot wordt de plant? Het heeft geen zin om planten met een diameter van 1 m neer te zetten op een plek waar ze uiteindelijk de plaats niet hebben om te groeien.
Oost-Indische kers zaaien
Nog geen Oost- Indische kers gezaaid? Doe dat dan nu nog. Het is een gemakkelijke én leuke plant die je over de grond kunt laten groeien of, wanneer je hem een stok aanbiedt, de lucht in gaat.